free site design templates

Upea elänkuitu

Kotieläimeksi jalostettu arvokkaan kuiduntuottaja

Alpakka on kesytetty jo noin 5000 vuotta sitten, todennäköisesti vikunjasta, ja se lukeutuu ihmisen varhaisimpiin kotieläimiin. Alpakka kuuluu kamelieläimiin, kuten laama, sekä näiden villit sukulaiset, vikunja ja guanako.

Alpakoita on maailmassa noin 4 miljoonaa yksilöä, joista noin 85-90 % elää Perussa, Etelä-Amerikan jylhien Andien rinteillä ja ylätasangoilla, jossa elinolosuhteet ovat ankarat, kylmät ja karut.  

Alpakka painaa 45–85 kg ja sen säkäkorkeus on noin 75 cm–100 cm. Kerralla syntyy yksi vasa, cria. Alpakat ovat märehtiviä laumaeläimiä, jotka ovat Andien paimentolaisille erittäin tärkeä elinkeino. Andeilla alpakoita laidunnetaan päivisin ruohostomailla ja yöksi palataan kotiin kivimuurien suojaan. 

Monissa paikoissa, varsinkin nuoret alpakkavasta, pääsevät katosten alle saamaan lisäsuojaa yön ankaralta kylmyydeltä ja palaavat heti aamulla emän hoivaan.

Alpakat ovat ensisijaisesti hienoa kuitua tuottavia eläimiä, joista paimentolaiset saavat elantonsa. Arvokkaan kuidun lisäksi hyödynnetään jonkin verran lantaa polttoaineena. Eläimen iän myötä kuidun laatu heikkenee ja silloin myös alpakan liha ja vuota hyödynnetään. Kuitumateriaali on niin arvokasta, että eläintä ei koskaan tapeta vuodan tai lihan vuoksi.  Noin 10 % koko alkappakannasta tuottaa kaikkein hienointa kuitumateriaalia, babyalpakkaa, noin 35 % tuottaa tavallista hyvää alpakkaa, mutta noin 55 % kuidusta on liian lyhyttä tai karkeaa, jotta siitä voitaisiin valmistaa laadukkaita ja kestäviä tuotteita. 

Helmiveneen_alpakat_Parainen_Finland_Alpacas_in_Finland_helmivene.fi
Suomessa kasvatettavat alpakat saavat pääsääntöisesti elää luonnollisen elinkaaren, joka on noin 20-25 vuotta. Täällä ne ovat ensisijaisesti koko perheen lemmikkejä ja seuraeläimiä ja niiden kanssa voi harrastaa esimerkiksi näyttelyitä ja agilitya. Ne ovat myös arvokkaita maisemanhoitajia, sillä pitkän kaulansa ansiosta ne ylettyvät syömään korkealta eikä eläimen pehmeä antura riko maan pintaa.
Koko lauman yhteisestä vessapaikasta eläinten jätökset on myös helppo siivota tarvittaessa. Arvokas kuitumateriaali hyödynnetään, sitä jalostetaan ja lanta on arvokasta luonnonlannoitetta. Alpakat ääntelevät vaimeasti ynisemällä, ikään kuin pitäen nimenhuutoja muulle laumalle. Suomessa alpakkan nimityksiksi ovat vakiintuneet orhi, emä ja vasa. Entisaikaan alpakka eli uushopea oli myös paljon käytetty metalliseos ruokailuvälineissä, astioissa ja palkintoesineissä.