Kuinkas sitten kävikään

Miksi meillä on alpakoita?  
Ensin alpakka oli meille tuttu vain keittiön kaapin lusikoina ja tiesimme alpakan olevan myös eläin, joka asuu maailman toisella puolella. Käsityölehdistä muistimme lukeneemme hienosta ja kalliista alpakkalangasta.

Uushopeasta valmistettuja tuotteita. Helmivene.fi
Alpakkamme kotilaitumellaan hurmaavina ja uteliaina. Helmivene.fi

Sitten näimme ohjelman, jossa kerrottiin suomalaisesta tilasta, joka oli tuonut näitä suloisia eläimiä myös Suomeen. Tämän nähtyämme isäntämme sanoi: ”Me tarvitsemme alpakoita!”

Asia jäi ilmoille heitetyksi ajatukseksi, kunnes jonkin ajan kuluttua ja hauskojen sattumien kautta, sovimme tapaamisen alpakkatilalle. Tämä oli kohtalokas ensikosketus alpakoihin, sillä sieltä palatessamme, omistimme kaksi alpakkaa. Enää tarvitsi rakentaa talli, niin ikiomat ensimmäiset alpakkamme pääsisivät muuttamaan kotiimme.

Talli valmistui kesäkuussa 2005 ja niin saapuivat alpakkamme Paraisille ja he olivat: ensimmäinen Suomessa syntynyt alpakka, huacaya - orhi, Speedy Gonzales, sekä kokovalkoinen, hienoa suri-villaa kantava emä, Bim-Ella. Näistä alkoi alpakkaperheen kasvatus ja nyt heitä on toistakymmentä upeaa yksilöä eli Helmiveneen alpakat.

Helmiveneen alpakat logo. Helmivene.fi

Alpakoillamme on oma koti, alpakkatalli, jonka välittömässä läheisyydessä ovat laitumet. Talli on pihatto tyyppinen eli alpakkamme kulkevat tallista ulos ja sisään tuulensuojaisten muoviverhojen läpi kulkien, silloin kun haluavat. Talli antaa suojan sateelta sekä taittaa purevien tuulien niskan. Sisätiloissa myös talviajan pääravinto, heinä, pysyy kuivana. Talli on lämmittämätön. Vain vesipisteissä on lämpö jäätymisen estämiseksi.

Alpakoiden pääravinto on hyvälaatuinen heinä, jota on oltava aina saatavilla. Kesäaikaan tuore laitumen ruoho on parasta ravintoa, mutta alpakan elimistö kaipaa silloinkin hieman kuivaa heinää. Vesi on oltava puhdasta ja sitä on oltava jatkuvasti saatavilla. Lisäksi alpakat saavat kauraa ja herkkuhetkiin porkkananpalasia.


Alpakkatalli sisältä liuskeovineen ja juoma-automaatteineen. Helmivene.fi
Alpakoiden hoitotoimiin kuuluvat kynsien lyhentäminen tarvittaessa ja tämä käy kätevästi sekatööreillä, sillä eläinten kynnet ovat pehmeät. Samalla on hyvä tutkia eläimen villaa ja ihoalueita sekä tarkkailla mahdollisia loisia. Lihaksisto on myös hyvä tunnustella sekä herkkä kaula. Näitä toimia tehdessä eläin myös tottuu käsittelyyn sekä tutkimistilanteeseen ja se on tärkeää, koska tällaista eläintä on helppo hoitaa esimerkiksi eläinlääkäriä tarvittaessa.

Eläinten tarkkailu kuuluu myös rutiinitoimiin, jossa seurataan eläinten normaalista poikkeavaa käytöstä mm. syömistä, juomista, hengittämistä, kävelyä ym. Myös alpakoiden vessapaikka on pidettävä siistinä ja jätökset poistettava aika ajoin. Joka kevät alpakoista keritään villat. Se käy nopeammin  kerintäkoneella tai hieman hitaammin saksilla.


Kuten huomaat, alpakat ovat helppohoitoisia lemmikkejä, joista on paljon iloa. Jos haluat tietää enemmän alpakoista tai olet kiinnostunut hankkimaan omia eläimiä, niin otathan yhteyttä.

lasse.gronroos@helmivene.fi tai 040 738 4822.

Tutustu myös Suomen alpakkayhdistyksen toimintaan.

 
Onni on vihreä laidun! Helmivene.fi
Kaunista alpakan lannan voimalla. Helmivene.fi
Luonnonlannoitettu ilmasipuli. Helmivene.fi
Alpakan lanta on arvokasta luonnonlannoitetta. Helmivene.fi


Alpakat ovat  lemmikkejämme, jotka ovat osa kotiamme. Ne ovat mahtavia seurakavereita aivan kuten tutummat kissat ja koirat. Alpakat pitävät pihanurmen matalana ja me saamme maailman parasta luonnonlannoitetta puutarhakasveillemme. Eläimet ylläpitävät niin fyysistä kuin henkistäkin hyvinvointia ja voimmekin suositella alpakoita lemmikeiksi ihan jokaiselle eläinrakkaalle.


Eläimet elävöittävät koko pihapiiriä lisäämällä luonnon monimuotoisuutta. Pääskyset, keltasirkut, västäräkit sekä muut siivekkäät ystävämme ovat jokavuotisia alpakkatallin alivuokralaisia, joiden puuhia on  mukava seurata myös alpakoiden mielestä. Niittykasvien lajivalikoima on runsastunut niin kasvien kuin eläintenkin osalta, ja se taas edesauttaa Suomen luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

Alpakkatallin seinustalla pesitään kahdessa kerroksessa. Harmaasiepolla on kattoasunnossa vuokralla västäräkki. Helmivene.fi

Sinulle

®

Alkuun

Meistä

Alpakkamme
      Alpakka
      Olipa kerran...
      Omat eläimet
      Lapsille
      Kuvat
Alpakkatuotteet
  

Käsin sidotut kirjat

Kädentaidot

Lisäherkut

Kylpytynnyrit

Ajankohtaista

Galleria

Yhteystiedot

Pinterest

Facebook

Verkkokauppa

Youtube


Suljettu 21.12. 2014 – 6.1.2015

Olemme  avoinna

ke - pe 10 - 17 ja

lauantaisin 10 - 14.